RSS facebook
Dziś mamy: niedzielę
- 22 września 2019 roku

265 dzień roku, 38 tydzień roku.
Wschód słońca: 6:25
Zachód słońca: 18:40

Imieniny obchodzą: Joachim, Joachima, Maurycy, Prosimir, Tomasz

Światowy Dzień bez Samochodu
BIP Biuletyn Informacji Publicznej

eUrząd

ePUAP
Znajdź żłobek

Pogoda Serwis pogodowy IMGW
Miejski Ośrodek Kultury
Miejska Biblioteka Publiczna
Miejskie Centrum Sportu i Rekreacji
MMKS Nowy Targ
Nowy Targ - stolica Podhala miasto z 670-letnią historią, określane przez wszystkich Górali jako Miasto.

» więcej o mieście

Nasze Osiągnięcia

ISO9001:2015

#ekoLiderzy2018

JP II Nowy Targ
Nad Dunajcem
Album-Ocalic
NT Szlak Rowerowy
Rowerowy Nowy Targ
PAP Samorząd
Miejska Orkiestra
nowytarg24.tv
PPWSZ
NFOŚiGW
Czyste spalanie
Amazonki
Fundacja im. A. Worw
Aeroklub
WKU Nowy Targ
Pakiet dla średnich
Malopolska

Google Translate - tłumaczenie maszynowe strony:

           
Aktualnie stronę ogląda osób: 106
11 półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku w Nowym Targu

Na 11 półfinale Małopolskiego Festiwalu Smaku w Nowym Targu swoje produkty prezentowało 20 wystawców z powiatu nowotarskiego i tatrzańskiego. Pod dostatkiem było serów, wędlin, miodu, pierogów, zup, w tym bryndzowej i grzybowej, jagnięciny, pstrąga jak i wielu innych przysmaków.

Jury składające się z zawodowych kucharzy i ekspertów kulinarnych zdecydowało, iż Grand Prix otrzymał moskol z masłem czosnkowym Janiny Zborowskiej z Witowa. Drugie miejsce przyznano bundzowi wędzonemu przygotowanemu przez Janinę i Bolesława Bobaków z Zębu, miejsce trzecie powędrowało do Pani  Agnieszki Niezgody ze Szczawnicy za jagnięcinę z rożna.

Wyróżnienia specjalne przyznano kapuśniakowi (niezwykłej potrawie  kuchni spiskiej - z ciasta drożdżowego, kapusty, cebuli i cynamonu) Zbigniewa Kapołki oraz kiełbasie z gęsiny przygotowanej przez Macieja Pawlikowskiego z Białego Dunajca. Nagrodę dziennikarzy otrzymała zupa grzybowa z tartymi kluskami - dzieło Zofii Piszczek z Tylmanowej

Swoje nagrody przyznała także publiczność smakująca przez cały dzień wszystkie prezentowane produkty. Zdecydowano, iż w kategorii "Ekologiczne przysmaki" najlepszy był bundz wędzony Janiny i Bolesława Bobaków, w kategorii "Tradycyjne specjały" - oscypek Jana Wilczka z Leśnicy, w kategorii "Smakołyki z legendą" - pierogi z bryndzą Marii Stopka z Witowa, a w kategorii "Jak u mamy" - nagrodzono nektar malinowy Władysława Jarząbka z Bańskiej Wyżnej. Laureaci odebrali nagrody i wyróżnienia z rąk Pana Wojciecha Kozaka – Wicemarszałka Województwa Małopolskiego oraz Burmistrza Nowego Targu

Print Informacja z dnia 13-07-2015, opublikowana przez: Marcin Bryniarski była czytana 1655 razy
Źródło: Reporter   więcej z tej kategorii (Reporter)

Podobne wiadomości:









Urząd Miasta Nowy Targ, 34-400 Nowy Targ ul. Krzywa 1, tel. 18 2611200
© 2009 Informatyka - Jeżeli widzisz błąd na stronie napisz o tym do nas
Polityka cookies i innych podobnych technologii
Klauzula informacyjna RODO
SLE