W piękne pogodne dni niemal instynktownie szukamy czegoś co dałoby nam odrobinę ochłody. W Nowym Targu mamy wspaniałe tradycje schładzania się wyśmienitymi, tradycyjnymi lodami kupowanymi w znanych od lat punktach w centrum miasta.
W połowie ubiegłego wieku wyrabiano je kręcąc ręcznie w naczyniach obłożonych lodem wykutym prosto z Dunajca i przechowywanym w piwnicy. Dziś nowotarskie lody wytwarzane są w nowoczesnej aparaturze chłodniczej, ale przez dziesięciolecia nic nie straciły na swoim wybornym smaku dzięki pilnie strzeżonym tajemnicom produkcji i wyłącznie naturalnym składnikom w recepturze.
Czy podane w tradycyjnym waflu, czy w sposób wykwintny na półmisku, wspaniałe lody produkowane z mleka, jaj, cukru, śmietanki i owoców to prawdziwa duma Nowego Targu. Na te delicje przyjeżdżają do nas smakosze z całej Polski!
U państwa Żarneckich, Jarkiewiczów i Lubieńskich wspaniałe lody dostępne są od maja do października. W kawiarence Deja Vue należącej do tych ostatnich można wracać do ulubionych smaków przez cały rok.
Warto przyjechać do Nowego Targu. Także na wspaniałe tradycyjne lody.
Nowotarskie lodziarnie:
-
Żarnecka Karolina, Rynek 26;
-
Lubieńska Zofia, ul. Sokoła 11;
-
Lubieńska Magdalena, Deja Vue, Rynek 25, Długa 64
-
Jarkiewicz Andrzej, ul. Kościuszki, Rynek 9
tekst, fot. Piotr Rayski-Pawlik
