RSS facebook
Dziś mamy: czwartek
- 14 grudnia 2017 roku

348 dzień roku, 50 tydzień roku.
Wschód słońca: 8:27
Zachód słońca: 16:41

Imieniny obchodzą: Alfred, Arseniusz, Izydor, Naum, Pompejusz, Sławobor, Spirydion

BIP Biuletyn Informacji Publicznej

ePUAP

Pogoda Serwis pogodowy IMGW
Mapa Monitoringu powietrza
Jubileuszowy Kalendarz Imprez - 670 lat Nowego Targu
Miejski Ośrodek Kultury
Miejska Biblioteka Publiczna
Miejskie Centrum Sportu i Rekreacji
MMKS Nowy Targ
Nowy Targ - stolica Podhala miasto z 670-letnią historią, określane przez wszystkich Górali jako Miasto.

» więcej o mieście

Nasze Osiągnięcia

ISO

SLE

EKOlogiczna Gmina

Więcej Niż Energia

JP II Nowy Targ
Nad Dunajcem
Album-Ocalic
NT Szlak Rowerowy
Rowerowy Nowy Targ
PAP Samorząd
Miejska Orkiestra
nowytarg24.tv
PPWSZ
NFOŚiGW
Czyste spalanie
Amazonki
Fundacja im. A. Worw
Aeroklub
WKU Nowy Targ
Malopolska

Google Translate - tłumaczenie maszynowe strony:

           
Aktualnie stronę ogląda osób: 154

Kupujmy bryndzę polską podhalańską

Gazeta Podhalańska,25 sierpnia 1935 r., Nr 19

Kupujmy bryndzę polską podhalańską.

Hasło samowystarczalności ogarnęło cały świat. Wszystkie kraje starają się usilnie o pokrycie swoich zapotrzebowań swojemi produktami. Starają się o zatrudnienie swojego robotnika, swojego producenta.

Społeczeństwo polskie docenia w dużym stopniu tę akcję i stara sie ją jak najwydatniej poprzeć. Jednym z nielicznych, a jednak bardzo poważnych braków naszej propagandy jest to, że konsument nie bardzo orientuje się w tem, jaki towar jest pochodzenia krajowego, a jaki zagranicznego. Odnosi się to przede wszystkim do bryndzy, której u nas w Polsce, spożywa się bardzo dużo. Niestety sprowadza się bryndzę z Czechosłowacji do Polski, wydając na to miliony złotych. Bryndza czechosłowacka, inaczej nazwana liptowską, jeszcze w latach przedwojennych wywalczyła sobie dobrą markę, którą to i teraz jeszcze się szczyci, chociaż obecnie już niesłusznie, co wykazały oficjalne oceny produktów mleczarskich.

Bryndza czechosłowacka uzyskała na tych ocenach niższą punktację, aniżeli bryndza nasza, wyrabiana w Szaflarach. Racjonalne bryndzarstwo polskie jest jeszcze bardzo młode, ale może się pochwalić bardzo dodatnimi wynikami. Rozwój bryndzarstwa jest uzależniony przede wszystkim od stanu owczarstwa oraz wywalczenia sobie uznania i poparcia konsumenta, w pierwszym rzędzie polskiego.

Bryndzę wyrabia się na całym naszym Podkarpaciu. Jednym z najsilniejszych ośrodków owczarskich jest Podhale. Warunki fizjograficzne predysponują tę dzielnicę Polski do tego kierunku pracy gospodarczej. Zrozumienie naszych władz jest bardzo duże i pracą tak nad podniesieniem owczarstwa, jak i nad zracjonalizowaniem i zorganizowaniem bryndzarstwa szybkimi krokami postępuje naprzód.

Owca ma nam dać wełnę, tak dla nas ważną i ze względu na import, i ze względu na obronę kraju.

Ograniczenie importu wełny do Polski, wyprodukowanie własnego surowca ma dla nas pierwszorzędne znaczenie. Owczarstwo podhalańskie, hodujące owce o typie wełnisto mlecznym, daje oprócz wełny, także i bryndzę, tak przez społeczeństwo polskie lubianą. Bryndzarstwo polskie, odpowiednio zorganizowane, mogłoby całkowicie pokryć zapotrzebowanie wewnętrzne

i zaoszczędzić nam kilku milionów złotych rocznie.

Przerób mleka owczego na halach tak w latach przedwojennych, jak i zaraz po wojnie był bardzo prymitywny. Ówcześni bacowie nie grzeszyli zbytnią czystością, ani też nadmiarem wiedzy serowarskiej. Od kilku lat prowadzona usilna akcja, najpierw przez Małopolskie Towarzystwo Rolnicze, a obecnie przez Krakowską Izbę Rolniczą, dąży do zmiany stanu poprzedniego.

I tak urządza się rok rocznie kursa dla baców. W tym roku przeprowadzono takich kursów dwa,

a to na hali Koszarki koło Szczawnicy w powiecie Nowy Targ i na hali Jaworznie koło Szczyrku

w powiecie Żywiec. Na kursach tych bacowie zapoznają się z racjonalnym przerobem mleka, higjeną mleka, zasadami hodowli owiec i t.p. Bacowie przeszkoleni urządzają racjonalnie swoje bacówki. Przy pomocy Krakowskiej Izby Rolniczej oraz miejscowych samorządów powiatowych, budują wzorowe bacówki, odpowiadające wymaganiom higjeny mleczarskiej. Już obecnie

w Tatrach, Gorcach, w Beskidzie Śląskim i Sądeckim wybudowano kilka bacówek, które dostarczają pierwszorzędnego sera owczego (tak zwanego bundzu), nadającego się do wyrabiania jak najlepszej bryndzy.

„Bundze” dostarczane przez zorganizowanych baców muszą być zrobione li tylko z mleka owczego. Tem samem bryndza, zrobiona z takiego sera ma swoja dużą wartość odżywczą

i charakterystyczny smak sera owczego.

Na Podhalu bryndzarnie takie jak w Szaflarach (adres: Związek Baców, Okr. Tow. Rol. N.Targ), względnie Łososinie Wielkiej (adres: Szkoła Rolnicza p. Limanowa) dają całkowitą gwarancję, że towar stamtąd pochodzący, jest bezwzględnie pierwszej jakości. Bryndza ta ma charakterystyczny ostry smak i odpowiednio przechowywana trzyma się bardzo długo bez obawy zepsucia. Nasza bryndza ma trzy ważne zalety, a to, że jest tańsza, lepsza i nasza.

Te trzy ważne zalety powinny każdego przekonać. Cena bryndzy to 2 zł za kilogram. Kupując naszą bryndzę, nie tylko kupujemy towar lepszy od zagranicznego, ale także popieramy naszą wytwórczość spółdzielczą.

Inż. A. Drozdowski

Aktualizacja: 18-07-2007r.
Oglądane: 6419 razy

Print Wersja do druku
Inne podstrony z tej kategorii:








Urząd Miasta Nowy Targ, 34-400 Nowy Targ ul. Krzywa 1, tel. 18 2611200
© 2009 Informatyka - Jeżeli widzisz błąd na stronie napisz o tym do nas
Polityka cookies i innych podobnych technologii
SLE