RSS facebook
Dziś mamy: wtorek
- 18 września 2018 roku

261 dzień roku, 38 tydzień roku.
Wschód słońca: 6:19
Zachód słońca: 18:48

Imieniny obchodzą: Dobrowit, Irena, Irma, Józef, Ryszarda, Stefania, Tytus, Zachariasz

BIP Biuletyn Informacji Publicznej

ePUAP

Pogoda Serwis pogodowy IMGW
Mapa Monitoringu powietrza
Jubileuszowy Kalendarz Imprez - 670 lat Nowego Targu
Miejski Ośrodek Kultury
Miejska Biblioteka Publiczna
Miejskie Centrum Sportu i Rekreacji
MMKS Nowy Targ
Nowy Targ - stolica Podhala miasto z 670-letnią historią, określane przez wszystkich Górali jako Miasto.

» więcej o mieście

Nasze Osiągnięcia

ISO

SLE

EKOlogiczna Gmina

Więcej Niż Energia

JP II Nowy Targ
Nad Dunajcem
Album-Ocalic
NT Szlak Rowerowy
Rowerowy Nowy Targ
PAP Samorząd
Miejska Orkiestra
nowytarg24.tv
PPWSZ
NFOŚiGW
Czyste spalanie
Amazonki
Fundacja im. A. Worw
Aeroklub
WKU Nowy Targ
Pakiet dla średnich
Malopolska

Google Translate - tłumaczenie maszynowe strony:

           
Aktualnie stronę ogląda osób: 53

Kupujmy bryndzę polską podhalańską

Gazeta Podhalańska,25 sierpnia 1935 r., Nr 19

Kupujmy bryndzę polską podhalańską.

Hasło samowystarczalności ogarnęło cały świat. Wszystkie kraje starają się usilnie o pokrycie swoich zapotrzebowań swojemi produktami. Starają się o zatrudnienie swojego robotnika, swojego producenta.

Społeczeństwo polskie docenia w dużym stopniu tę akcję i stara sie ją jak najwydatniej poprzeć. Jednym z nielicznych, a jednak bardzo poważnych braków naszej propagandy jest to, że konsument nie bardzo orientuje się w tem, jaki towar jest pochodzenia krajowego, a jaki zagranicznego. Odnosi się to przede wszystkim do bryndzy, której u nas w Polsce, spożywa się bardzo dużo. Niestety sprowadza się bryndzę z Czechosłowacji do Polski, wydając na to miliony złotych. Bryndza czechosłowacka, inaczej nazwana liptowską, jeszcze w latach przedwojennych wywalczyła sobie dobrą markę, którą to i teraz jeszcze się szczyci, chociaż obecnie już niesłusznie, co wykazały oficjalne oceny produktów mleczarskich.

Bryndza czechosłowacka uzyskała na tych ocenach niższą punktację, aniżeli bryndza nasza, wyrabiana w Szaflarach. Racjonalne bryndzarstwo polskie jest jeszcze bardzo młode, ale może się pochwalić bardzo dodatnimi wynikami. Rozwój bryndzarstwa jest uzależniony przede wszystkim od stanu owczarstwa oraz wywalczenia sobie uznania i poparcia konsumenta, w pierwszym rzędzie polskiego.

Bryndzę wyrabia się na całym naszym Podkarpaciu. Jednym z najsilniejszych ośrodków owczarskich jest Podhale. Warunki fizjograficzne predysponują tę dzielnicę Polski do tego kierunku pracy gospodarczej. Zrozumienie naszych władz jest bardzo duże i pracą tak nad podniesieniem owczarstwa, jak i nad zracjonalizowaniem i zorganizowaniem bryndzarstwa szybkimi krokami postępuje naprzód.

Owca ma nam dać wełnę, tak dla nas ważną i ze względu na import, i ze względu na obronę kraju.

Ograniczenie importu wełny do Polski, wyprodukowanie własnego surowca ma dla nas pierwszorzędne znaczenie. Owczarstwo podhalańskie, hodujące owce o typie wełnisto mlecznym, daje oprócz wełny, także i bryndzę, tak przez społeczeństwo polskie lubianą. Bryndzarstwo polskie, odpowiednio zorganizowane, mogłoby całkowicie pokryć zapotrzebowanie wewnętrzne

i zaoszczędzić nam kilku milionów złotych rocznie.

Przerób mleka owczego na halach tak w latach przedwojennych, jak i zaraz po wojnie był bardzo prymitywny. Ówcześni bacowie nie grzeszyli zbytnią czystością, ani też nadmiarem wiedzy serowarskiej. Od kilku lat prowadzona usilna akcja, najpierw przez Małopolskie Towarzystwo Rolnicze, a obecnie przez Krakowską Izbę Rolniczą, dąży do zmiany stanu poprzedniego.

I tak urządza się rok rocznie kursa dla baców. W tym roku przeprowadzono takich kursów dwa,

a to na hali Koszarki koło Szczawnicy w powiecie Nowy Targ i na hali Jaworznie koło Szczyrku

w powiecie Żywiec. Na kursach tych bacowie zapoznają się z racjonalnym przerobem mleka, higjeną mleka, zasadami hodowli owiec i t.p. Bacowie przeszkoleni urządzają racjonalnie swoje bacówki. Przy pomocy Krakowskiej Izby Rolniczej oraz miejscowych samorządów powiatowych, budują wzorowe bacówki, odpowiadające wymaganiom higjeny mleczarskiej. Już obecnie

w Tatrach, Gorcach, w Beskidzie Śląskim i Sądeckim wybudowano kilka bacówek, które dostarczają pierwszorzędnego sera owczego (tak zwanego bundzu), nadającego się do wyrabiania jak najlepszej bryndzy.

„Bundze” dostarczane przez zorganizowanych baców muszą być zrobione li tylko z mleka owczego. Tem samem bryndza, zrobiona z takiego sera ma swoja dużą wartość odżywczą

i charakterystyczny smak sera owczego.

Na Podhalu bryndzarnie takie jak w Szaflarach (adres: Związek Baców, Okr. Tow. Rol. N.Targ), względnie Łososinie Wielkiej (adres: Szkoła Rolnicza p. Limanowa) dają całkowitą gwarancję, że towar stamtąd pochodzący, jest bezwzględnie pierwszej jakości. Bryndza ta ma charakterystyczny ostry smak i odpowiednio przechowywana trzyma się bardzo długo bez obawy zepsucia. Nasza bryndza ma trzy ważne zalety, a to, że jest tańsza, lepsza i nasza.

Te trzy ważne zalety powinny każdego przekonać. Cena bryndzy to 2 zł za kilogram. Kupując naszą bryndzę, nie tylko kupujemy towar lepszy od zagranicznego, ale także popieramy naszą wytwórczość spółdzielczą.

Inż. A. Drozdowski

Aktualizacja: 18-07-2007r.
Oglądane: 6899 razy

Print Wersja do druku
Inne podstrony z tej kategorii:








Urząd Miasta Nowy Targ, 34-400 Nowy Targ ul. Krzywa 1, tel. 18 2611200
© 2009 Informatyka - Jeżeli widzisz błąd na stronie napisz o tym do nas
Polityka cookies i innych podobnych technologii
Klauzula informacyjna RODO
SLE